Lunchen met #SuperchefJeroen

Lunchen met #SuperchefJeroen is een programma gericht op een gezonde schoolluch voor en door kinderen. In praktijk kookt een steeds wisselend groepje kinderen uit groep 7 of 8 onder begeleiding van één van onze chefs wekelijks een lunch. Zij doen dat dan voor alle leerlingen van de school. De gerechten die worden gekookt sluiten zoveel mogelijk aan bij de belevingswereld van de kinderen of worden zelfs samen met de kinderen bedacht. Telkens zorgt de chef ervoor dat de gewenste gerechten op zo’n manier worden gekookt dat zij voldoen aan het predicaat gezond. Dit gebeurt vooral door het aandeel van groenten binnen de gerechten sterk te vergroten en door vezelrijke varianten van producten als rijst, brood en pasta te gebruiken. Hierbij wordt zoveel mogelijk gekookt volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. De chef wordt tijdens de activiteit geholpen door steeds weer een andere ouder die en passant ook het één en ander kan opsteken voor wat betreft het koken van een gezonde lunch.

Wanneer de lunch klaar is schrijven de meekokende kinderen op wat er in het gerecht zit en waarom de lunch die gemaakt is ook gezond is. Deze kennis delen de kinderen met alle andere kinderen op het moment dat zij de pannen met daarin de lunch naar de specifieke klassen brengen. Op deze manier vindt peer educatie van de opgedane kennis plaats.  De docenten van de klassen scheppen vervolgens de lunch voor de kinderen op waarbij zij de kinderen zoveel mogelijk aanmoedigen om mee te eten. De praktijk leert dat dit over het algemeen ook gebeurt. Na afloop van het koken wordt het recept van de week gedeeld op het interne medium dat de school met de ouders heeft. Vaak is dit een vorm van intranet. Zo kunnen de ouders met hun kinderen samen het gerecht nog eens namaken.

Onderwijsgezond hanteert de filosofie dat zij een bijdrage wil leveren aan verbetering van de sociale, fysieke en mentale gezondheid van de kinderen. Tijdens het koken wordt daarom positieve aandacht gegeven aan de prestatie van de kinderen. Er wordt de nadruk gelegd op basisregels en op het samenwerken dat uiteindelijk leidt tot een enorme prestatie, een lunch voor ongeveer 150 personen. Het uitgangspunt bij dit programma is dat de leerlingen meerder malen komen koken zodat zij ook echt de vaardigheden en het plezier in het koken kunnen opdoen. Dit betekent dat het programma ook meerdere weken achter elkaar op school loopt.