Cirkel werken

De mensen van vroeger gooiden afval en dingen die ze niet meer nodig hadden gewoon weg. Hup in vuilnisbak! Ze dachten ook helemaal niet na over die dingen omdat alles maar weggooien helemaal geen probleem leek. Inmiddels weten we natuurlijk dat dat niet meer gaat en dat het juist heel leuk is om na te denken over hoe je dingen weer opnieuw kunt gebruiken zodat je helemaal niets hoeft weg te gooien. Dit doen we bij SuperchefJeroen dus ook. Samen met de kinderen nadenken over wat we moeten doen om te zorgen dat er geen afval overblijft.

We vragen aan de bedrijven die ons spullen leveren of zij ook willen cirkel denken en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal willen gebruiken. Het eten dat we maken serveren we altijd in kleine porties. Voedsel dat in de klas is geweest kan namelijk niet meer worden gebruikt en moet worden weggegooid. Voedsel dat in de keuken overblijft kan nog wel worden gebruikt en gaat naar gezinnen die van heel weinig geld moeten leven zodat ze met het geld dat ze daarmee besparen andere leuke dingen kunnen doen. De mensen die bij SupechefJeroen eten krijgen door die kleine porties niet te weinig hoor... er kan altijd bij worden gehaald.

Al de organische dingen die overblijven, dus het afval dat zo uit de natuur komt, verzamelen we in de klassen en in de keuken en gooien we in een wormenhotel. Daarin knagen onze huiswormen het afval tot compost en dat compost kunnen we weer goed gebruiken om over onze tuintjes uit te strooien want planten zijn dáár weer dol op. En zo is het cirkeltje weer rond… hiephoi!